Țara care a înțeles că nu te poți baza doar pe pensia de la stat: cum îi încurajează pe cetățeni să adune bani și altfel

de: Ciprian Ioana
20 02. 2021

Populația Europei îmbătrânește și mai multe țări de pe continent ridică problema dacă actualele contribuții ale angajaților le vor asigura o bătrânețe fără griji.

Spania simte presiune pe bugetul de pensii și a decis să-și încurajeze cetățenii să investească și-n alte metode care să le asigure bani la bătrânețe. Autoritățile vor să-i convingă pe aceștia să apelee la un plan de pensii facultative. Practic, se caută soluții pentru instituirea unui fond care să fie gestionat de administratori privați, separați de banii care merg în fondul public de pensii.

E vorba de o alternativă de suplimentare a veniturilor garantate de stat după ieșirea la pensie.

Spania îi încurajează pe cetățeni să nu se bazeze doar pe pensia de la stat

Sistemul e oarecum similar cu Pilonul 2 de Pensii, existent în România. Doar că la introducerea acestui sistem la noi în țară, tinerii sub 35 de ani la acea vreme au fost incluși automat. O parte consistentă din contribuțiile lor merge la stat, iar cealaltă către Pilonul 2.

Spania, însă, susține că cei aflați acum în câmpul muncii pot opta dacă vor sau nu să facă parte din programul de pensii facultative.

„Credem că există un grup de spanioli cu venituri medii și mici care vor fi interesați să își crească economiile pentru a-și suplimenta pensiile publice”, a declarat ministrul pentru Integrare, Securitate Socială și Migrație, Jose Luis Escriva.

Acesta vrea să crească economiile și să contracareze dependența de sistemul public de pensii, un sistem care potrivit economiștilor reprezintă o provocare la adresa sustenabilității fiscale.  Decizia de a păstra caracterul voluntar al noului plan de pensii reflectă îngrijorările care există în rândul unor parlamentari de stânga cu privire la implicarea sectorului privat, însă ministrul este încrezător că acest plan de pensii facultative poate face diferența.

România are deja Pilonul 2 de Pensii

În România, există deja sistemul de pensii cunoscut sub numele de Pilon 2. Iar datele venite recent sunt încurajatoare.

Cele şapte fonduri de pensii private, la care contribuie obligatoriu cu o parte din venitul brut lunar 7,6 milioane de salariaţi români, au avut în 2020 un randament mediu de 6,2%, de trei ori peste rata inflaţiei, adică un câştig net de 900 de milioane de euro pentru participanţi, în pofida efectelor pandemiei, dar şi căderilor bursiere din primăvară.

Astfel, la final de 2020 fondurile de pensii private Pilon II au ajuns la active de 75 mld. lei (15,4 mld. euro), în creştere anuală cu 21% pe fondul contribuţiilor virate de salariaţii români, dar şi pe fondul revenirii burselor. Pe partea de contribuţii, românii au virat 8,9 miliarde de lei către administratorii de fonduri Pilon II, plus 5% faţă de valoarea totală a anului precedent.